Wat begon als een persoonlijk verhaal is uitgegroeid tot een bloeiende en liefdevolle community waarin ‘sterrenouders’ herkenning en erkenning kunnen vinden. Het boek Kusje in de wind heeft meer losgemaakt dan ik ooit verwacht had en is met de hulp en steun van lotgenoten uitgegroeid tot veel meer dan het verhaal van mijn Lieve* wolkenkindje alleen. Zo mocht ik kennis maken met honderden andere namen van kindjes die tijdens de zwangerschap of daarna zijn overleden, ik mocht ze schrijven, ze benoemen. Ik mag, dankzij talloze liefdevolle ouders, laten zien dat ze voor altijd bij ons horen: in ons hart, onze gedachten en verweven met ons leven. Het doel hierbij is niet alleen troost, herkenning en erkenning te vinden bij elkaar, maar ook te laten zien dat hoewel sommige kinderen misschien niet hier zijn, ze toch onzichtbaar meelopen aan onze hand.

Inmiddels zijn er vanuit de facebookpagina verschillende publicaties ontstaan, waaronder het autobiografisch werk Kusje in de wind en de dichtbundel Kindje in mijn hart, die aan te schaffen zijn via de webshop. Daarnaast verscheen met Wereldlichtjesdag 2015 het boek Liever bij mij… dat het verhaal van 33 sterrenouders vertelt. Je treft ook het mooie prentenboek Ono, een bijzonder broertje aan in de collectie en rond Wereldlichtjesdag 2016 zal de bundel Lichtjes vol liefde verschijnen.

Kusje in de wind

Kaft 2b zonder snijrandbDit boek vertelt over mijn eigen reis door het rouwproces om Lieve* over een lange periode, van het moment dat het mis gaat, naar de zoektocht naar het waarom en het opnieuw vinden van het leven.

Achterflap tekst:
Wie zwanger is leeft in een andere wereld, maakt een reis door het lichaam naar het diepst van haar wezen. Het contact van een moeder met een ongeboren kind is pure liefde. Al voordat de zwangerschap een feit is bestaat er een ongebreideld verlangen naar het kindje dat zo welkom is.
Wie een kind verliest, wordt losgerukt van wat zo innig geliefd is, ervaart een verscheurd hart dat pas op zoek gaat naar heling als het absolute dieptepunt is bereikt. Dagen van ongeloof, gevoelloosheid en verbijstering maken plaats voor de pijnlijke realiteit. Het feit dat niets ooit meer zal zijn zoals het was, dat geen enkel plan kan doorgaan zoals voorgesteld en dat er altijd een kind zal zijn dat niemand ziet, maar dat wel werkelijk is. Elke droom van de toekomst vervliegt in de wind, terwijl de droom van je kind ook het enige is dat je als ouders rest. Je staat letterlijk met lege handen en dat doet ontzettend veel pijn.
Toch kwam in ons gezin de zon weer op, de dag dat we samen konden lachen en het leven weer oppakten. Liefdevol terug kijkend met een traan, vooruit met de waardevolle inzichten die ons hemelkindje Lieve* met zich meebracht.

Kindje in mijn hartCover Kindje in mijn hart kleur

Kindje in mijn hart is een verzameling troostende gedichten voor ouders waarvan tijdens de zwangerschap of daarna een kindje overleden is. De bundel is samengesteld als cadeau voor Moederdag en Vaderdag, dagen die voor ouders van een wolkenkind vaak extra moeilijk zijn. Hun kindje zal nooit (meer) een versje opzeggen of een knutselwerkje mee naar huis nemen, ’s morgens op bed springen of een stevige knuffel geven aan de liefste papa of mama.
De bundel is opgedragen aan kindjes die dagelijks gemist worden en in liefdevolle herinnering meewandelen in het leven van hun familie. Het kindje in hun hart.
Vele ouders gaven de namen van hun wolkenkindjes op voor dit project en deze zijn achterin het boek allemaal te vinden. Voor in de bundel is ruimte om de naam van jouw eigen wolkenkindje in te vullen, zodat het boek helemaal persoonlijk is!

Helaas is deze dichtbundel inmiddels uitverkocht.

Cover Kindje in mijn hart 2 cmyk voorkant

In 2016 is er echter een nieuwe bundel verschenen in dezelfde gedachte en onder dezelfde naam, waarvoor sterrenouders en familie ook hun schrijfsels in konden sturen. Het is een prachtige bundel geworden, de cover wederom geïllustreerd door Anne Wolfs, met mooie, liefdevolle en herkenbare gedichten van ouders.

Vanwege het toenemend animo voor de bundel en de wens van ouders om de naam van hun kindje mee te laten drukken in het boekje, streef ik ernaar om dit jaar ook rond Wereldlichtjesdag een bundel te laten verschijnen. Dit boekje zal de titel ‘Lichtjes vol liefde’ dragen. Het is tot oktober mogelijk om je kindje hiervoor in te schrijven.

 

liever_bij_mij_cover_def-page-001Liever bij mij…

Sinds de publicatie van Kusje in de wind loopt het project om een bundel samen te stellen waarin ‘sterrenouders’ het verhaal van hun eigen kindje vertellen. Zij kunnen zo niet alleen andere ouders tot steun zijn, maar ook het verhaal van hun kind vereeuwigen en helpen de stilte rondom kindjes die veel te kort bij ons mochten blijven te doorbreken. Judith Schaafstra schilderde een prachtige cover voor het boek, die precies uitdrukt wat veel ouders het liefst zouden doen… Het boek verscheen in eerste druk op Wereldlichtjesdag 2015 en in januari 2016 als tweede druk.

Liever bij mij… vertelt het verhaal van 33 ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, verloren tijdens of na de zwangerschap. Zij namen daarmee niet alleen afscheid van hun baby, maar ook van alle dromen en wensen die zij voor hem of haar in gedachten hadden. Sommigen van hen stonden voor de loodzware keuze de zwangerschap af te breken, anderen werden plots geconfronteerd met een stille echo. Er zijn ouders die hun kindje dagen na de bevalling moesten laten gaan, maar ook papa’s en mama’s die een ouder kindje plots verloren. Hun verhalen zijn zo divers. De manier om met rouw om te gaan uniek, net als de gevoelens rondom het verlies, en toch delen zij hun gemis. Het verdriet om een kindje dat er niet meer is, ongeacht hoe oud of jong.

Ono, een bijzonder broertje

IMG_20150603_182019Een bijzonder boek, speciaal voor broertjes en zusjes van sterrenkindjes; dat open, eerlijk en toegankelijk vertelt over de dood van Ono, het kleine broertje van Ilo. Het verhaal wordt begeleid door prachtige, zachte illustraties. Het biedt een mooie opening voor kinderen om betekenis te geven aan het verlies van een broertje, zusje of iemand anders in hun naaste omgeving.

Achterflap tekst:
“Ilo kijkt heel erg uit naar de geboorte van de baby in mama’s buik. Hij verlangt zo om met zijn broertje te spelen. Maar bij de geboorte blijkt Ono een heel bijzonder broertje te zijn. Een broertje dat nooit huilt en waar je niet mee kan spelen. Ono is dood. Na een kort, verdrietige, maar gezellige tijd thuis, is er feest voor Ono. Daarna is hij plots weg. Waarheen? Ilo gaat op zoek…”

Bestellen? Je vindt de boeken hier in de webshop